Wandelen als therapie

Erik Scherder, een Nederlandse Hoogleraar werkzaam bij de Vrije Universiteit Amsterdam, pleit al jaren voor meer beweging. De Nederlander wordt steeds zwaarder en beweegt minder dan vroeger. Roltrappen, liften, elektrische fietsen en andere voertuigen maken alles automatischer. Dit soort technologie zorgt er ook voor dat we steeds minder aan voldoende beweging toekomen. Een groot deel van de Nederlandse bevolking voldoet niet aan de beweegnorm: de Nederlandse Norm Gezond Bewegen adviseert op minstens vijf dagen per week minimaal een half uur matig intensief te bewegen door bijvoorbeeld op stevig tempo te wandelen. Scherder zegt zelfs dat we iedere dag minstens aaneengesloten matig intensief moeten bewegen.

Als gezondheidscoach ben ik het daar volledig mee eens. Er zijn in Nederland twee snel groeiende problemen op het gebied van gezondheid. Overgewicht is er daar één van. Het andere probleem is de stijging in psychosociale klachten zoals depressie en burn-out. Waar wandelen voor het bestrijden van overgewicht een bekende, eerste mooie stap is, is dat wat onbekender wat betreft psychosociale klachten. Algemeen bekend is dat stress kan leiden tot dit soort klachten. Dat wandelen of andere vormen van matig intensief bewegen ervoor kan zorgen dat onze stress vermindert is minder bekend.

Een half uur aaneengesloten bewegen zorgt er niet alleen voor dat ons bloedvatensysteem getraind wordt. Het heeft veel andere positieve effecten. Ten eerste zorgt bewegen ervoor dat we gelukshormonen aanmaken in de hersenen, zoals endorfine. Dit verbetert de stemming en vermindert pijn. Daarnaast zorgt beweging ervoor dat bepaalde hersengebieden worden getriggerd, die het stresssysteem in ons lichaam remmen. Wandelen is daarom de eerste vorm van therapie die ik gebruik in mijn manier van coaching. Het is de simpelste stap naar een gezonder leven.